Gazdaság

Márciusig még nem látszódik a koronavírus-járvány hatása a foglalkoztatási adatokon

A 2019. decembere és 2020. február vége közötti három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 0,2 százalékkal kevesebb, 4 millió 490 ezer volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,0 százalékos volt. A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így a hatásai egyelőre nem érezhetők a munkaerőpiaci adatokban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A foglalkoztatottak száma, alig változott, az egy évvel korábbihoz és az előző három hónapos időszakhoz képest egyaránt mintegy 8 ezerrel csökkent.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 7,1 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 5,4 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 20 ezerrel csökkent egy év alatt.

A KSH adataiból kiderül, hogy a 15-64 éves korosztályban egy év alatt 25 ezerrel csökkent a munkaerőpiacon jelenlévő aktív népesség, 5 ezer munkanélküli talált állást, így a foglalkoztatottak száma 20 ezerrel csökkent. A korosztály lélekszáma 42 ezerrel esett vissza, így a gazdaságilag aktív népesség mellett az inaktívak száma is 17 ezerrel csökkent, létszámuk így az 1 millió 730 ezret alig haladja meg.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?