Gazdaság

Rétvári Bence: Közel háromszorosára nőttek a szociális ágazat bérei

2010 óta törekszik arra a kormány, hogy biztosítsa az anyagi megbecsülést a szociális szférában dolgozóknak – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Hozzátette: a szociális és gyermekjóléti kiadások a költségvetésben két és félszeresükre emelkedtek, a szociális ágazatban pedig a bérek csaknem a háromszorosukra. Mint mondta, amíg 2010-ben 137 ezer forint volt a szociális szférában az átlagbér, ez most 370 ezer forint környékén van. Hangsúlyozta: Magyarországnak a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottságában is előre kell mennie, nem hátra.

Rétvári szerint a kormánynak fontos célkitűzése volt, hogy minél több megváltozott munkaképességű tudjon munkát találni, és ne segélyből, hanem munkabérből éljen, hiszen ez magasabb életszínvonalat, stabilabb jövőt jelent. Felidézte: 18 százalékról 44 százalékra sikerült emelni a megváltozott munkaképességűek körében a foglalkoztatottsági szintet. Ez azt jelenti, hogy 160–170 ezer fő dolgozik a közülük.

„Az előző időszakban, 2010 előtt nem becsülték a szociális dolgozókat, még egyhavi bért is elvettek tőlük.”

Az államtitkár aláhúzta: köszönet illeti a szociális dolgozókat, hogy az elmúlt másfél-két évben a koronavírus-járvány alatt is a frontvonalban dolgozva védték az időseket, a betegeket, a rájuk bízott gondozottakat. „Az előző időszakban, 2010 előtt nem becsülték a szociális dolgozókat, még egyhavi bért is elvettek tőlük” – emlékeztetett a politikus.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?