Hírek, Nagymarosi hírek

Megdőlt az országos napi szélrekord vasárnap, Nagymaroson villanyvezeték dőlt ki

Megdőlt az országos napi szélrekord vasárnap: Budapesten, a János-hegyen orkán erejű, óránkénti 127 kilométeres széllökés is előfordult – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján. Azt írták: a korábbi napi szélrekordot 1979-ben Budapest-Örsöd állomáson mérték 112 kilométer/órás erősséggel.

A vasárnapi viharos szelet egy Európa északi térségében elhelyezkedő viharciklonhoz kapcsolódó hidegfront átvonulása okozta Magyarországon.

A Nagy-Hideg-hegyen 108,7 kilométeres széllökéseket mértek

A legerősebb széllökéseknek a meteorológiai szolgálat közösségi oldalán közzétett listájába csak óránkénti száz kilométeres sebességet meghaladó értékek kerültek; a szél csak éjszaka mérséklődött. A János-hegyi rekordon kívül például a siófoki kikötőben óránkénti 119,5 kilométeres, a Bakonyban, a Kab-hegyen 114,8 kilométeres, a kecskeméti repülőtéren 112,3 és 109,8 kilométeres, Kékestetőn 109,4 kilométeres, a Börzsönyben, a Nagy-Hideg-hegyen 108,7 kilométeres, Ferihegyen szintén 108,7 kilométeres, a szentesi repülőtéren 108,7 kilométeres, Kakucson pedig 106,6 kilométeres széllökéseket mértek.

ÉRDEKELHET:  Duna-parti tűzhöz riasztották a váci tűzoltókat
Nagymaroson vasárnap az erős szél kimozdította a villanyoszlopot, a vezeték tartotta. A Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület érkezett műszaki mentésre a helyszínre, segítve a hivatásos és a Nagymaros ÖTE munkáját.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn azt írta: a szeles idő miatt vasárnap 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik 192 helyszínen hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán. A legtöbb munkát Pest megyében és Budapesten adta a szél a tűzoltóknak.

Fotó: Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?