Dunabogdányi hírek, Közélet, Szerkesztői ajánló

Civil összefogással padokat helyeznek el és fákat ültetnek a megújuló kerképárút mentén Dunabogdányban

Dunabogdány község önkormányzata 24,5 millió forintot nyert a Magyar Falu Program keretében út, híd és kerékpárforgalmi létesítmény építésére, felújítására. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen új kivitelezőt választott ki a grémium a kerékpárút felújítására, miután a korábban kiválasztott cég visszamondta a megbízást.

A felújítás összekapcsolódik egy civil kezdeményezéssel

Az új megbízás miatt később kezdődik el a beruházás az eredetileg tervezettnél. A munkálatok még októberben elindulnak és várhatóan novemberben fejeződnek be. A tervek szerint a felújítás összekapcsolódik egy civil kezdeményezéssel. A Tegyünk Dunabogdányért (TED) csoport a hiányzó fák pótlását és pihenőpadok kihelyezését szeretné megvalósítani a területen a lakosság támogatásával és segítségével. Novemberre tervezik a faültetési akciót, melynek keretében elültetnék az adományokból vásárolt fákat a kerékpárút mellett, továbbá azokat a fákat, melyeket a falufásítási program keretében kapott az önkormányzat.

Három pihenőhely kapna helyet a bicikliút mentén

Pásztor Andrea, a TED alapítója a Dunakanyari Napok kérdésére az akcióról kifejtette, hogy tíz fa hiányzott a kerékpárút mentén. Miután a felhívásukat közzé tették érkezett is egy egyösszegű felajánlás, mostantól a padokra gyűjtenek. „A kivitelezővel egyeztetve az a terv, hogy három pihenőhely kapna helyet a bicikliút mentén, ide kerülnének a padok”- fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek pedig helyben Dunabogdányban készülnek. Amennyiben pedig több pénz gyűlne össze, úgy a szabadstrandnál is újakra cserénék a régi padokat.

Az akcióról folyamatosan tájékoztat a TED Facebook-csoport oldalán. Mint a felhívásban fogalmaznak:

„Az látszik, hogy a mai világban a legtöbb ember elfoglalt, néhány ember összefogása nem elegendő nagyobb akciók megvalósítására. A tapasztalat szerint akkor lehet látványos eredményeket elérni, ha ötvözzük a civil és az önkormányzati erőforrásokat. Így lehet olyan eredményeket elérni, amelyben az Önkormányzat támogatása mellett az egyének is hozzájárulhatnak bizonyos ügyekhez. Erre volt példa a karácsonyi világítás önkormányzati-, és a Betlehem civil megvalósítása. A karácsonyi időszakban észrevehető volt az egész faluban, hogy egyre többen díszítették fel a házukat, kertjüket. Nagyon reméljük, hogy ehhez az ügyhöz hasonlóan továbbra is példával szolgálhatunk a jövőben és sikerül a lakosokat mozgósítani. Erre egy újabb lehetőség kínálkozik most a biciklis út felújítása kapcsán.”

2018 óta fut a Magyar Falu Program a magyar vidék fejlődéséért

A Magyar Falu Programot még 2018-ban hirdette meg a Magyar Kormány, hogy a magyar vidék fejlődését előtérbe helyezve a vidék felzárkóztatását elősegítse. A program célcsoportjába az 5000 fős lélekszám alatti települések tartoznak. Pályázni lehetett többek között lakhatás, közszolgáltatások fejlesztésének támogatására, közösségi terek létrehozására, vagy fejlesztésére, de falusi csokra, önkormányzati és egyházi pályázatokra, illetve a mellékutak fejlesztésére is írtak ki elérhető pályázatokat. Semmi sem lehet fontosabb, mint a fiatalok helyben maradásának segítése, valamint a hagyományos vidéki közösségi élet erősítése, a vidékről való elvándorlás visszaszorítása.

Pásztor Andrea arról is beszélt portálunknak, hogy Dunabogdány településfásítási pályázaton is nyert fákat, melyeket a futballpálya köré tervezik elültetni november végén.

Fotó: Pásztor Andrea

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?