Gazdaság, Közélet, Szerkesztői ajánló

21 milliárd forintra pályázhatnak a magyar falvak

Hirdetés

Elérhetők hétfőtől a Magyar falu program első pályázati kiírásai önkormányzati ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Naszályon, sajtótájékoztatón.

20 milliárd forint ingatlanok fejlesztésére

Gyopáros Alpár elmondta, ingatlanok fejlesztésére 20 milliárd, közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra egymilliárd forintos a pályázati keretösszeg.

Támogatás igényelhető faluházak fejlesztésére, szolgálati lakások felújítására és kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek korszerűsítésére, illetve építésére, továbbá közösségi intézmények építésére és felújítására.

A kormánybiztos hozzátette, a pályázati kiírás egymilliárd forintos keretösszegben nyújt támogatást közösségszervező személy foglalkoztatására, valamint a közösségi terek működését támogató, programok szervezéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésre.

Április 16-tól lehet benyújtani a pályázatokat

A pályázatok benyújtására szolgáló elektronikus felület április 16-án nyílik meg, ettől az időponttól 30 napig lehet pályázni. Az eredményhirdetésre hatvan napon belül sor kerül, és várhatóan június végére, július elejére a támogató okirat aláírása után a nyertesek számlájára kerülhetnek az összegek – ismertette Gyopáros Alpár.

ÉRDEKELHET:  Meggyes söröket vizsgált a Nébih

További pályázati lehetőségek is érkeznek

A kormánybiztos elmondta, néhány hetes különbségekkel további három csoportban kerül sor a Magyar falu programhoz kötődő pályázatok kiírására. Az intézkedéssorozat célja az ötezer fő alatti települések népességcsökkenésének megállítása. A kormány évről-évre nagyobb összeggel támogatja a programot, a három év összesített költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot.

A támogatások tisztán hazai forrásból valósulnak meg

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a Magyar falu program első pályázati kiírásairól tartott sajtótájékoztatón a naszályi Művelődési Házban 2021. február 13-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a támogatások tisztán hazai forrásból valósulnak meg. Az eljárásrend gyors, rugalmas, a letisztult felület megkönnyíti a kistelepülések pályázatának benyújtását és gyors eredményekhez vezet – hangsúlyozta.

Főképen: Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program első pályázati kiírásairól tartott sajtótájékoztatón a naszályi Művelődési Házban 2021. február 13-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?