Egészség, Közélet, Szerkesztői ajánló

5 fontos dolog a megérkezett kínai koronavírus vakcináról

A kedden érkezett kínai oltóanyagszállítmánnyal mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának adott nyilatkozatában.

Galgóczi Ágnes később részletezte, amiket feltétlenül tudnunk kell jelenleg a Sinopharm által gyártott vakcina első szállítmányához köthetően:

5 tudnivaló a Sinopharm által gyártott kínai koronavírus oltóanyagról

1. 275 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett

550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 275 ezer ember beoltására elég.

2. Könnyen kezelhető és szállítható

Az oltóanyag könnyen kezelhető, 2-8 Celsius-fokon tárolható, így szállítása sem ütközik nehézségbe.

3. Két évig is felhasználható a kínai koronavírus vakcina

A vakcina “hosszú lejáratú”, két évig felhasználható, és az egyadagos fecskendős kiszerelése a háziorvosi körzetekben könnyen alkalmazhatóvá teszi – ismertette.

4. Először laboratóriumban vizsgálják

Az oltóanyag akkor lesz felhasználható, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzik a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az oltóanyag Európán kívülről érkezik, ez szükséges. Ilyen vizsgálat minden oltóanyagnál megtörténik, van, ahol csak a készítmény dokumentációját nézik át, illetve bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.

ÉRDEKELHET:  Törvénytelenül kampányolt Vácon Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely

5. A kormányhivataloktól kapják meg a háziorvosok

A kínai koronavírus vakcina, ha felhasználható lesz, a kormányhivatalok által fog eljutni a háziorvosokhoz.

Kínai koronavírus vakcina szállítmány a Hungaropharma raktárában
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcinái a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Magyarországon már ötféle oltóanyag elérhető, míg az uniós országokban csak háromfajta készítménnyel oltanak. Galgóczi Ágnes szerint az unión kívüli oltóanyagok megfelelő minőségűek és felhasználhatóak lesznek, ami fontos a járvány elleni védekezésben.

Főkép: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. Fotó: MTI/Mónus Márton

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?