Budakalászi hírek, Dunakeszi hírek, Kultúra, Nagymarosi hírek, Szentendrei hírek, Szerkesztői ajánló, Váci hírek, Verőcei hírek

Így emlékeznek 1956 eseményeire a Dunakanyar települései

Összegyűjtöttük, hogy a Dunakanyar településein miképp emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójáról. Szentendrén ilyenkor adják át a városi kitüntetéseket, Dunakeszin Tuzson Bence szólal fel, Budakalászon korabeli teherautó felvezetésével indul menet a koszorúzás helyszínére.

Vác

Vácon délelőtt tíz órától az 56′-os emlékműnél, koszorúzással veszi kezdetét az ünnepi megemlékezés. Szelekovszky Ernő HM nyugalmazott főosztályvezető az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek közössége nevében tart megemlékezést. Ezt követően Dr. Kristóf Béla polgármester, Pap Béla református lelkész, Komáromi Kornélia Vác posztumusz díszpolgára, valamint Kovács Ottó mártír emléktáblájának koszorúzására kerül sor. Az ünnepi megemlékezés este hat órakor veszi kezdetét.

Dunakeszi

Dunakeszin délelőtt tíz órától a Gólya emlékműnél emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára. Az eseményen koszorút helyez el: Dióssi Csaba polgármester, Erdész Zoltán alpolgármester, Dr. Molnár György Dunakeszi Város jegyzője, valamint Tuzson Bence országgyűlési képviselő. Beszédet Mond Bán Mihály történelemtanár valamint közreműködik Gyombolai Bálint előadóművész és a Dunakeszi Városi Vegyeskar.

Budakalász

Budakalászon a Kós Károly Művelődési Ház Galéria és Báltermében tartják a megemlékezést, mely délután négy órától „Törött rácsok” – Lehel Jenő fotókiállításának megnyitójával a Galériában veszi kezdetét. Öt órától az ünnepi műsorban közreműködnek: Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész, Kiss László népzenész, énekes és a Lenvirág Táncegyüttes. Az ünnepi műsor után korabeli teherautó felvezetésével emlékező menet indul az OMSZK parkba a koszorúzás helyszínére a kopjafához, ahol együtt helyezik el a megemlékezés virágait.

Szentendre

Szentendrén délután öt órától a Városháza dísztermében átadják a városi kitüntetéseket. Beszédet Kocsis Gergő, a Ferences Gimnázium diákja, valamint bemutatják a Szentendrei Református Gimnázium színdarabját: „Menni vagy maradni – vívódások” – címmel.

Nagymaros

Nagymaroson a település 56′-os érinttetjeiről emlékeznek meg a temetőben délután négy órától, majd fél hattól a Művelődési Házban folytatódik a progam, ahol Sriker Sándor művelődéskutató, irodalomtörténész mond beszédet. A műsor közreműködői a Nagymarosi Kittenberger Kálmán általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A Fő téri emlékműnél a 950-es számú szentGellért Cserkészcsapat közreműködésével került sor a mécsesek meggyújtására.

Verőce

Verőcén október 22-én délután öt órától a Gorka Múzeum előtti téren állított kopjafánál tartják az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepséget.

Kosd

Kosdon október 22-én az Arany János Általános Iskolában este hat órakor Kurdi Ferenc polgármester mond beszédet, majd az iskola növendékei adnak elő ünnepi műsort. Részt vesz a megemlékezésen a Rozmaring Hagyományőrző Csoport és beszédet mond Horchi Mihály is. A megemlékezést után fáklyás menet lesz az Eőszi Lőrinc téri emlékműhöz.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?