Budakalász, Közélet

Új nevet keresnek a budakalászi Omszk-tó és parknak

Omszk tó Budakalász

A rendszerváltás óta már többször felmerült az Omszk-tó és a park névváltoztatásának igénye, ezért most a tettek mezejére lép Budakalász önkormányzata. Mint a település honlapján fogalmaznak: “Lakossági támogatással, a Képviselő-testület megerősítésével most lehetőség nyílhat arra, hogy a tó megszabaduljon a szibériai megye nevétől és méltóbb elnevezést kapjon.”

Kényszerből kapta az Omszk nevet a budakalászi tó

A tó a nevét 1977-ben kapta az egykori Szovjetunióban található Omszk megyéről. Ennek oka, hogy ebben az időben Pest és Omszk testvérmegyék voltak. A testvéri kapcsolat megerősítésére Pest megyében meg kellett nevezni egy helyet, amely a szibériai Omszk megye nevét kapja. Így került a választás a budakalászi bányatóra és ennek következtében viseli immár 40 éve a tó egy olyan hely nevét amelyhez valós kapcsolat nem fűzte Budakalászt.

ÉRDEKELHET:  Tanyán élő családok találkozója Tahitótfaluban

A névváltozás mellett szól az is, hogy az Omszk szóban magyar nyelvben szokatlan módon három mássalhangzó került egymás mellé, így kiejtése, hangzása nehéz és idegen nyelvünkben. Ezért is használják sokan „i” képzővel, nyelvtanilag helytelenül, „Omszki-tó”-ként a nevet. (Ennek jelentése az, hogy Omszkból származó.)

Ön milyen nevet adna az Omszk-tó helyett?

Június 24-ig küldheti be ötletét. A nyertes pályázó 15.000 forintos vacsorautalványt kap. A beküldött nevek zsűrizését követően a Polgármesteri Hivatal egyeztet a Földrajzinév-bizottsággal. Ennek átfutási ideje 2-3 hónap. Az egyeztetés után a Képviselő-testület dönt az új névről (a Földrajzinév Bizottság döntésétől függően) a 2017. szeptember 28-i Képviselő-testületi ülésen. A névadó ünnepséget a város az Őszi Tófutáson, október 7-én tartja.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?