Dobogó-kő, Esztergom, Időjárás, Szerkesztői ajánló

Még egy nap az áprilisi tél, Esztergomban fák dőlnek ki, Dobogókő felé lezárták az utat

Áprilisi tél

Még egy nap a “tél” – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A felettünk lévő ciklon csütörtökön fokozatosan délkelet felé helyeződik át. Már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik az áprilisi tél, hideg, szeles idő.

A szerda délelőtt 11 órakor mért adatok szerint Kékestetőn már 18 centiméteres hóréteget rögzítettek, s az alacsonyabban fekvő területeken, köztük Budapesten, Pestszentlőrincen és Szeged külterületén is hólepelt jeleztek. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, a középső és keleti területeken a nap folyamán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken előforduló viharos szél veszélyére is figyelmeztetett. Közölték: az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani.

Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően “tapadó hó” lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.

A télies időjárás következtében kialakult útviszonyok miatt lezárták az 1111-es út Esztergom felől Dobogókőre vezető szakaszát. A rendőrök a forgalmat a Látóhegyi útnál, a 33-as kilométernél a 117-es útra, Pilisvörösvár felé terelik – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton  is hóba burkolóztak a tulipánok.

Hóba burkolóztak a tulipánok a Vácrátóton

Az infoesztergom.hu arról ír, hogy Búbánatban sorra dőlnek ki a fák az út mentén, sőt több az útra is. A szél és az ilyenkor igencsak szokatlan hó nem kíméli a térséget, várhatóan több esethez kell vonulniuk a katasztrófavédelem szakembereinek.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?