Hírek, Időjárás, Váci hírek

Pénteken tetőzik a hőség – Vácon párakaput is állítottak és „ingyen” be lehet menni a hűtött helyiségekbe

Pénteken tetőzik a hőség – írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint az országban napközben 34-40 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Késő estére 21 és 30 fok közé mérséklődik a meleg, a nyugati megyékben lesz hűvösebb. Mint kiemelték: a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére – Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az UV-sugárzás szintje országszerte elérheti a nagyon erős szintet.
Emellett az ország nagy részére zivatarveszély, néhol az erős szél miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: a délutáni óráktól kezdve megnő a „zivatarhajlam”. Jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket akár viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.
Majd az esti, éjszakai órákban az érkező hidegfront mentén a Dunántúl nyugati felén is előfordulhatnak zivatarok – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Vácon párakaput állítottak, de vízosztással is készültek, továbbá kijelölésre kerültek azok a helyiségek is, melyeket a polgárok ingyen igénybe vehetnek a felfrissülésre. Ezek a következők: a templomok közül: Barátok temploma, a főtéri kórházkápolna, deákvári Jézus Szíve templom. Az áruházak közül: TESCO, LIDL, Naszály áruház, továbbá a Széchenyi utcai, a Deákvári főúti és a Radnóti úti CBA üzlet – írták Vác Város Önkormányzata közösségi oldalán. Az ingyen kitétel érdekes, egyébként, ha nincs hőségriadó fizetés ellenében lehet ezeket a helyiségeket használni? Vagy miért fontos hangsúlyozni, hogy nem kér pénzt az extrém hőség elől betérőktől Vác város önkormányzata?

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?