Kultúra, Váci hírek

Jancsó 100 Vácon

A 20. század egyik korszakalkotó filmrendezője, Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezik Vác városa. A Kossuth-díjas művészről az év folyamán színes programokkal emlékezik meg a Duna-parti város.

Egy évszázaddal ezelőtt, 1921. szeptember 27-én, Vácon született , de már több, mint hét évvel ezelőtt elhunyt Jancsó Miklós filmrendező.

Jancsó Miklós  kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. Jellemzője az igen szokatlan hosszú snitt, amely vágás nélküli, folyamatos felvételt jelent. A szereplők mozgatása – akár percekig – adja a filmszerűséget, ami nagy összpontosítást igényel minden résztvevőtől. Filmrendezéseinek, színházi rendezéseinek száma végtelen, a korszak meghatározó alkotásai tartoztak nagyjátékfilmjei, hazai és nemzetközi összevetésben egyaránt.

Éppen születésének napján, szeptember 27-én a Váci Dunakanyar Színházban lesz egyik korszakos filmje, az Oldás és kötés-nek a vetítése. A nézők hétfőn este fél héttől ingyenesen tekinthetik meg a filmet.

Vác város önkormányzata és lakossága, Jancsó Miklós szülővárosa a művész születésének 100. évfordulóján ezzel tiszteleg a filmrendező élete és munkássága előtt.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?