Kultúra, Szentendre

Utolsó útjára kísérték barátai Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt

Hirdetés

Családtagjai, tisztelői, barátai körében vettek végső búcsút hétfőn Szentendrén, Sztaravodai úti temetőben a nyolcvanegy éves korában elhunyt Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművésztől, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjától.

Csíkszentmihályi Róbert alkotásaival, életével “a semmiből kimetszett gyönyörűséget” mutatta fel

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, az elhunyt unokatestvére búcsúztatójában úgy fogalmazott, hogy Csíkszentmihályi Róbert elfogadással és békével viselte hosszú betegségét. Felidézte, életének egyik legfontosabb mozzanata a csodálata a természeten át a Teremtőre, a természetben föllelhető csodák végtelen sorának olvasása.

“Ez a végső rendezőelv tette számára természetessé mindennek elfogadását olyannak, amilyen, a torzulásokat sem retusálva, így volt képes felmutatni mindent az isteni szeretet fényében”

– fogalmazott Sajgó Szabolcs, hozzátéve, hogy Csíkszentmihályi Róbert alkotásaival, életével “a semmiből kimetszett gyönyörűséget” mutatta fel.

Csíkszentmihályi Róbert munkássága összetett, sokrétű, a szobrászat minden területét és ágazatát, megannyi műformáját és műfaját, csaknem minden anyagmegmunkálás-módját és technikáját felöleli – méltatta a művészt augusztus 26-i közleményében az MMA. A hatvanas évek közepe óta épülő oeuvre művei a kezdetektől napjainkig jelen vannak a magyar művészet hazai és külföldi kiállítási fórumain, számos kompozíciója gazdagítja a rangos hazai és külföldi köz- és magángyűjtemények anyagát, és megannyi alkotása lelt otthonra – idehaza és a határokon túl is – a köztereken és a középületekben.

ÉRDEKELHET:  Építkezik? Felújít? Kérje lakberendező segítségét!

2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2014 óta pedig a nemzet művésze

Művészetét 1974-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. 1983-ban érdemes művész lett, Budapest Főváros Művészeti-díját 1988-ban kapta meg. 2001-óta a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze. Pest Megyéért Emlékérmet kapott 2005-ben, 2007-óta Szentendre Város Díszpolgára. 2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2014 óta pedig a nemzet művésze.

A Magyar Művészeti Akadémia tagja, a nemzet művésze, Szentendre város díszpolgára augusztus 26-án, életének nyolcvankettedik évében szentendrei otthonában hunyt el. Csíkszentmihályi Róbertet a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és Szentendre város saját halottjának tekinti.

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?