Ide látogatóknak, Közélet, Nagymarosi hírek, Szerkesztői ajánló, Visegrádi hírek, Zebegényi hírek

Ne jöjjön kirándulni a Dunakanyarba – ezt kérik a települések

Zebegény és Visegrád után Nagymaros is azt kéri, hogy ne induljanak útra kirándulni a Dunakanyar településeire a koronavírus idején.

A turisztikai célpontok zárva vannak

Visegrád önkormányzata felhívásában úgy fogalmaz, hogy „a turisztikai célpontok zárva vannak, ne terheljék városunkat fölösleges gépjármű- és motorkerékpár forgalommal.”

Később azt is írják, hogy:

„Az otthonmaradás azt jelenti, hogy nem mész ki az ajtón: kirándulni sem.”

Visegrád és a Pilisi Parkerdő lezárta a parkolókat

A település hivatalos honlapján arról is hírt adnak, hogy egyeztetve a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel az együttműködés keretében az önkormányzat megtiltotta a parkolást a kezelésében lévő, CBA mögötti, illetve a városi nagyparkolóban. Behajtani tilos táblák kerültek ki az érintett területekre, a rendőrség és a polgárőrség pedig fokozott ellenőrzést tart. Azt is írják továbbá, hogy a Pilisi Parkerdő lezárja a visegrádi Mogyoró-hegyen található parkolóhelyeket és a visegrádi Fellegvár parkolóját, az Apátkúti-völgybe és a Kaán Károly-forráshoz autóval bejutni csak behajtási engedéllyel lehetséges.

Zebegényt alkalmanként 1500 kiránduló is ellepi

A Zebegény-See Begin, Dunakanyar Facebook oldalán jelent meg az alábbi fotó néhány nappal ezelőtt, arra kérve a turistákat, hogy ebben az időszakban maradjanak otthon és ne válasszák kirándulásuk célpontjául a Dunakanyari települést.

Zebegény koronavírus Maradj otthon! felhívás túrázóknak
Járvány van! Mraadj otthon! – Szól a felhívás a Zebegényt ellepő túrázóknak. Fotó: Zebegény-See Begin, Dunakanyar Facebook oldal

„Felhívom az aggályoskodók figyelmét jelenleg a kirándulás nem alapvető szükséglet. Tehát nem összehasonlítható egy célirányos alap élelmiszerek beszerzését szolgáló vásárlással” – olvasható a képhez írt bejegyzésben. A poszt szerzője, Ipolyi István arra is kitér, hogy alkalmanként 1500 kiránduló is Zebegénybe látogat, ami nagy szám annak fényében, hogy a település utolsó becsült népessége, 2019-es adatok szerint 1279 fő. Hozzáteszi, hogy ez a tömeg zömében a település 5 utcáján sétál, míg a településen élők nem mozdulnak ki, otthon maradnak.

Nagymaros polgármestere: Most nem az a kérdés, hogy mikor menjünk ki

Nagymaros dunaparti kikötő visegrádi vár látképe
A visegrádi vár látképe egy nagymarosi kikötőtől. Fotó: Dunakanyari Napok

Zebegény és Visegrád mellett Nagymaroson is azt kérik, hogy ebben az időszakban ne jöjjenek kirándulni a Dunakanyarba. Heinczinger Balázs a település polgármestere felhívásában úgy fogalmaz, hogy: „A láthatatlan ellenségként betört járvány szinte teljesen átrajzolta a hétköznapjainkat és már látjuk, hogy a hétvégéinket is. Most nem az a kérdés, hogy mikor menjünk ki szombaton és milyen finomságokat találunk majd a Termelői Piacon és hogy a kellemes tavaszi időben melyik cukrászdába menjünk el vasárnap délután, hanem az, hogy meg tudjuk-e védeni az itt élőket, a családunkat, szüleinket, nagyszüleinket a terjedő járványtól.”

Hozzáteszi, hogy:

„most kivételesen talán megbocsátják nekünk, amikor azt kérjük Önöktől, hogy amíg a járvány és a veszélyhelyzet tart,

addig hétvégéiken ne jöjjenek a Dunakanyarba sem autóval, sem kerékpárral, sem vonattal.”

Hivatalos ajánlások szerint lehet kirándulni, de ha otthon maradnak, az a legbiztonságosabb

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy lehet a szabadban sportolni, és kirándulások is szervezhetők-e, úgy reagált: a szabadban történő sportolás ajánlott mindazoknak, akik egészségesek és nem hordozzák a betegség tüneteit. Hozzátette, hogy kirándulások is szervezhetők, de ne csoportosan. Például, ha ketten elmennek mozogni és betartják a 2 méteres távolságot, annak semmi akadálya nincs. A figyelmet viszont arra is felhívta, hogy az idősekre nagyon veszélyes az új koronavírus, és elsősorban a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is az, hogy “egyfajta szociális távolságot tartsanak egymástól az emberek”, ami körülbelül 2 méteres távolságot jelent, de ha otthon maradnak, az a legbiztonságosabb a számukra – fűzte hozzá. „Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon” – ezt pedig már március 20-án mondta az országos tisztifőorvos.

Az újszülötteket a maximális biztonság érdekében erkélyen, vagy nyitott ablak mellett levegőztessük

Az újszülöttekről Müller Cecília a vasárnapi tájékoztatón mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a koronavírussal a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.

Az Aktív Magyarország eközben túrázásra buzdít

Az Aktív Magyarország eközben pedig túrázásra buzdít. Március 20-án közzé tett posztjukhoz egy képet is mellékeltek, „Túrázz a koronavírustól távol” címmel. Számos kommentelő jelezte itt is, hogy a népsezrű túraútvonalak olyan kisvárosok, települések mentén fekszenek, ahol ebben az időszakban így kirándulók özönlik el a környéket.

Látható tehát, hogy főképp a városban, lakásban élők menekülnének nyaralóikba, vidékre ám a helyiek aggódnak emiatt.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?