Kosdi hírek, Kultúra, Szerkesztői ajánló

Az olvasás mellett nyüzsgő kulturális élet színhelye is lesz a Kosdi Könyvtár

Már közel százan iratkoztak be a Kosdi könyvtár tagjai közé, ahol már internetezni is lehet.

Valódi hiánypótlás, és üdítő kulturális színfoltja lett Kosdnak a közelmúltban a Művelődési Házban megnyílt Kosdi Könyvtár. Zombori Zsuzsanna az intézmény vezetője elmondta, hogy már közel százan be is iratkoztak.

Érdemes ellátogatnia, és beiratkoznia annak, aki még nem tette, mert nagyon színvonalas és minőségi könyv felhozatal várja. Kisebb és nagyobb gyerekek is biztosan könnyen találnak maguknak olvasnivalót, és ha a böngészésben elfáradtak, akkor egy remek, kuckózós játszósarokban pihenhetnek. Eközben a szülők pedig nyugodtan tudnak válogatni a jobbnál-jobb olvasni valók közül.

De már nemcsak olvasni, hanem internetezni is be lehet térni ide, miután a könyvtár két új számítógéppel gazdagodott. Zombori Zsuzsanna hozzátette, egy gépet kapnak meg az olvasók, egy pedig az ő munkáját segíti majd.

A közelmúltban képviselővé is megválasztott könyvtárvezető kiemelte, rendkívül fontos számára a kulturális élet és kulturális programok szervezése, így utána nézett a lehetőségeknek, így talált rá a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár programjára. A szentendrei intézmény munkatársai a Békakirály című mesét adták elő papírszínház formájában.

Kosdon tartanak Papírszínház előadást a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár munkatársai

Pongrácz Katalin a kistelepülések ellátásáért felelős módszertani osztály vezetője a Dunakanyari Napok kérdésére kifejtette, hogy törvényileg van előírva, hogy minden településnek kell könyvtárat működtetnie. Azonban, rámutatott, volt olyan település, ahol ezt nem tudták teljesíteni. 2012 októberétől lehetett jelentkezni ahhoz a könyvárellátási szolgáltató rendszerhez, melyet éppen az ilyen gondok miatt hoztak létre. Ez a kis könyvárakat anyagilag és szakmailag is támogató program 2013-ban indult el országosan. Az osztályvezető hozzátette, hogy tudomása szerint Kosd 2017-ben csatlakozott ehhez, de mint fogalmaz: „akkor még nem tudtak működtetni rögtön egy könyvtárat, átépítették, mostanra készült el igazából.”

Zombori Zsuzsanna a Kosdi Könyvtár vezetője vette fel a kapcsolatot a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral, a napokban zajlott programmal kapcsolatban, így valósulhatott meg, hogy Kosdra is ellátogattak a megyei könyvtár munkatársai hogy egy interaktív műsorral és foglalkozással örvendeztessék meg az Arany János Általános Iskola alsó tagozatos diákjait.

Pongrácz Katalin erről úgy nyilatkozott: „Kosdon papírszínházas interaktív foglalkozást tartott két kollégánk. Egyikük a gyermek könyvtárosunk, másikuk az informatikusunk, aki nagyon jól képzett ezekben a dolgokban, ő zenél is. Ezeknél a papírszínházas foglalkozásoknál a mesélést kiegészítik zenéléssel, illetve egyéb interaktív játékokkal is.”

Pongrácz Katalin arról is beszélt, hogy a megyei könyvtáraknak az a feladata, hogy biztosítsák az új dokumentumok beszerzését a kis könyvárak részére, de az ott dolgozó könyvárosok szakmai továbbképzése is hozzájuk tartozik. Emellett nemcsak könyvekkel, hanem folyóiratokkal, informatikai eszközökkel, kisebb bútorokkal is ellátják a megyében található ötezer főnél kisebb településen lévő könyvtárakat.

Kérdésünkre Zombori Zsuzsanna kifejtette, célja, hogy Kosdon minél több ilyen és ehhez hasonló színvonalas rendezvény valósulhasson meg, kihasználva a Művelődési Ház adta lehetőségeket is. Az óvodás korosztálytól, egészen az időseknek szóló előadásokig, programokat Kosdra szervezve.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?