Esztergom, Közélet

Felmentették Meggyes Tamást, Esztergom volt polgármesterét a hűtlen kezelés vádja alól

Meggyes Tamás - Esztergom volt polgármestere

Hirdetés

Első fokon felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Meggyes Tamást, Esztergom volt polgármesterét szerdán a Győri Járásbíróság – értesült a PestiSrácok.hu.

A Fidesz volt országgyűlési képviselőjének az esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel kapcsolatban kellett bíróság elé állnia. Meggyes mellett három társát is felmentették, csupán az elsőrendű vádlottat ítélték sikkasztás miatt 400 ezer forintos pénzbüntetésre.

A lap emlékeztet, a  vád lényege, hogy az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött Meggyes és alpolgármestere javára. A díjakat az önkormányzat viselte, az úgynevezett elérési szolgáltatásra, azaz a befektetett összegre is az önkormányzat lett volna jogosult. 2007-ben azonban Meggyes Tamás és az alpolgármester levelet írtak, amiben azt kérték, hogy az elérési szolgáltatásra ők legyenek jogosultak, illetve kezdeményezték, hogy a megtakarítási időszakot 2010-ig hosszabbítsák meg. Ezzel az ügyészség szerint 13,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak, illetve csak okoztak volna, mivel a Meggyes Tamásnak járót a biztosító tévesen az önkormányzatnak postázta, míg az alpolgármester a felvett összeget utóbb átutalta az önkormányzatnak. A politikus mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész 2013 októberében kérte ki a parlamenttől, majd a volt polgármestert 2014. január 27-én hallgatták ki gyanúsítottként, aki ellen társaival együtt 2015 szeptemberében emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

ÉRDEKELHET:  Szentendrén látta vendégül a köztársasági elnök felesége a nagykövetek házastársait

A portál azt írja, Meggyes Tamás tizenegy évig volt Esztergom polgármestere, majd a helyi Fidesz-frakciót vezette a képviselő testületben azután, hogy 2010-ben súlyos vereséget szenvedett az MSZP, az LMP, a Jobbik és a helyi civil szervezetek által támogatott független jelölttől, Tétényi Évától, aki csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint Meggyes. Ugyanakkor a Fidesz tíz képviselőt juttatott a 14 fős önkormányzati testületbe, így a költségvetéseken kívül Tétényi és a vereségbe belenyugodni képtelen Meggyes egyetlen lényeges kérdésben sem tudtak megállapodni. Testületi viták és a város kifizetetlen adósságai miatt a helyzet odáig fajult, hogy a tömegközlekedést, a közvilágítást és a gyermekétkeztetést ideiglenesen felfüggesztették. Az esztergomiaknak egy év után elegük lett Meggyes és Tétényi belháborújából és tüntetéssorozatba kezdtek.

Fotó: szeretgom.hu

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?