Közélet, Szentendre

Tóbiás József Szentendrén: meg kell szüntetni az MNB-alapítványokat

Tóbiás József MSZP sajtótájékoztató Szentendrén

Hirdetés

Semmi szükség nem volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira, azokat meg kell szüntetni – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton a szentendrei piacon Korózs Lajossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A pártelnök úgy fogalmazott: az alapítványok arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltűntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén bezsebelt az MNB.
Hozzátette, véleményvásárlásra, a saját elitjének finanszírozására használták fel a közpénzt az alapítványok. Építőipari cégeket, Fidesz-közeli vállalkozásokat, valamint az elektronikus médiában véleménynyilvánítást befolyásoló adásvételi szerződést is támogatott a jegybank – mondta.

Megjegyezte: az a cég, amelyik később megvásárolta az Origót, hamarabb kapta meg az MNB támogatását, mint hogy az adásvételt megkötötte volna. “Világosan látszik, hogy az MNB megvásároltatta ezen a cégen keresztül ezt a médiafelületet.”

Az ellenzéki politikus szerint ennek a pénznek a költségvetésben van a helye, amit az egészségügyre, az oktatásra és a szociális területre kell fordítani. Az MNB vezetőjének pedig az lenne a feladata, hogy átlátható és szabályozott pénzügyi folyamatok legyenek Magyarországon.

A pártelnök kitért arra is, hogy vizsgálni kellene az ügyészség és a jegybank közötti összefüggést:

“Azt látjuk, hogy az ügyészség mintha összejátszana a jegybankkal, amely – mint tudvalevő – felelőse a Quaestor-ügyben kialakult helyzetnek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ügy károsultjai a mai napig nem kapták meg jussukat.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke szerint Orbán Viktor és kormánya a minimum szintre szűkítette több mint 4 millió magyar állampolgár életszínvonalát, és közülük 900 ezer nyugdíjas a létminimum alatt kényszerül élni. Szavai szerint ezek az idős emberek gyűlölik, hogy nekik 0,9 százalékos nyugdíjemelés jár, miközben Matolcsy György ötmillió forintos fizetést kap, Andy Vajna adózatlanul naponta milliókat keres, a Posta vezérigazgatójának pedig 70-80 millió forint lehet az éves jövedelme.

ÉRDEKELHET:  Ismét meghosszabbításra került a kötelező maszkviselés Esztergomban

A 0,9 százalékos nyugdíjemelés egy baleseti járadékos esetében havi 200, az árvaellátás esetében 230, az özvegyi nyugdíjnál 617, a rokkantjáradék esetében 300, a házastársi pótléknál pedig 130 forint emelést jelent átlagban, ami megalázó és elfogadhatatlan – mondta a szocialista politikus.

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?