Közélet

Vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától

Fülöp Attila EMMi szociális ügyekért felelős államtitkár

Hirdetés

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Az OMSZ előrejelzése szerint péntektől szerdáig éjjel -10 fok alá süllyed majd a hőmérséklet

Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz – tette hozzá.

A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy senkinek nem kell az utcán aludnia.

Közölte, országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága.

Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat, azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

Különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak

Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat – mondta.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét.

Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők. Kitért arra is, hogy az intézményeknek be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

ÉRDEKELHET:  Szentendrén látta vendégül a köztársasági elnök felesége a nagykövetek házastársait

Sajtótájékoztató az Új Kezdet Házában

Fülöp Attila Bajkai István Hecker-Réz Ibolya sajtótájékoztató
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára (b), Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és Hecker-Réz Ibolya intézményvezető az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Új Kezdet Házának nappali melegedőjében 2021. február 10-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fülöp Attila az Üdvhadsereg terézvárosi Új Kezdet Háza női hajléktalanszállóján tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy január közepén már érvényben volt két napig a vörös kód, akkor 239 jelzés érkezett és 114 embert helyeztek el intézményekben.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a VI. kerület választókerületi elnöke arról beszélt, mindenkor erkölcsi kötelesség, hogy a bajbajutottakon és a rászorulókon segítsenek. A polgári kormányzat mindent megtesz a rászorulókért – mondta.

Hecker-Réz Ibolya, az Új Kezdet Háza vezetője elmondta, az intézményben népkonyhát üzemelnek, naponta 230 adag ételt tudnak készíteni, van nappali melegedőjük és éjjeli menedékhelyet is nyitottak a téli időszakra.

Főkép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Új Kezdet Házának nappali melegedőjében 2021. február 10-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?