Közélet, Szerkesztői ajánló, Sződliget

Sződliget polgármestere a Miniszterelnökség közleménye ellenére sem vonja vissza a részleges kijárási tilalmat

Juhász Béla Sződliget polgármestere koronavírus részleges kijárási tilalom

“Én kiállok a döntés mellett. Nem fogom visszavonni addig, amíg mondjuk törvényességi felhívást nem kapok rá. Majd vitatkozunk rajta egy ideig” – reagált a Dunakanyari Napoknak Juhász Béla.

Ezért lett elrendelve a részleges kijárási tilalom Sződligeten

Sződliget polgármestere március 24-én kedden tette közzé közösségi oldalán azt a felhívást, melyben kifejtette, hogy a lakosság érdekében március 25-e szerdától április másodikáig részleges kijárási tilalmat rendel el a településen. A polgármesteri határozatot a képviselő-testület egyhangúlag támogatta.

“Látok az utcán beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket. Megítélésem szerint ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így növelhetik a járvány terjedését. Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat” – indokolta a részleges kijárási tilalom bevezetését a település vezetője.

A mai napon a Miniszterelnökség közleményben reagált, felhívva a figyelmet arra, hogy kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el.

Érvényben marad a polgármesteri határozat

A Dunakanyari Napok erre vonatkozóan azt szerette volna megtudni Juhász Bélától, hogy továbbra is fenntartja-e az állapotot a figyelmeztetés ellenére is. A polgármester úgy reagált:

“Olvastam a közleményt. Ilyenkor az az eljárás, hogy a törvényességi felügyeleti osztály küld egy törvényességi észrevételt. Azt megkapjuk, válaszolok rá, hogy én hogy gondoltam és azt vagy elfogadják vagy nem. Ha nem fogadják el, akkor küldenek még egyet, hogy vonja vissza az önkormányzat a határozatot.”

“Amíg ez nem történik meg, addig ezt nem fogom visszavonni.”

A válasz értelmében tehát Sződligeten egyelőre marad a részleges kijárási tilalom, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy otthonmaradásra köteles az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő), akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett. Továbbá az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos. Valamint az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

A fenti rendelkezés alól kivételt jelent: a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás.

ÉRDEKELHET:  Maszkviselési kötelezettség a Dunakanyar érintett településein

Az önkormányzat ellenőrzi az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet

Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat ellenőrzi, s az alábbiakban leírtak szerint, a fokozatosság elvét betartva intézkedhetnek: Tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve ha ez szükséges jelzéssel élhetnek az oktatás-nevelési intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatói joggyakorlója felé. Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az otthoni munkáról való visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását.

Juhász Béla közösségi oldalán videót tett közzé, melyben tájékoztatást adott a részleges kijárási tilalomról

Nincs jogi alapja egy polgármesternek a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat elrendelni

A Miniszterelnökség közleményében megerősítik: a magyar kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az operatív törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

A Miniszterelnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. Leszögezik: a hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult.

Mint írják, a jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el – mutatnak rá.

A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia – hangsúlyozzák.

A kormányhivatalok felügyelik a polgármesteri döntések törvényességét

A közleményben arra is kitérnek: a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az országban egyelőre Sződliget mellett a hajdú-bihari Polgár az a település, ahol részleges kijárási tilalmat rendelt el a polgármester.

Mindeközben:

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?