Közélet, Váci hírek, Videó

Ombudsmani vizsgálatot kér a váci Fidesz-KDNP, mert szerintük a polgármester a véleménynyilvánítás szabadságát sértő utasítást hozott

Dr. Manninger Péter (váci Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatója

Az alapvető jogok biztosától kér vizsgálatot Manninger Péter, a Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője, aki szerint a helyi ellenzéki polgármester a sajtó-, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát sértő utasítást hozott, amit vissza kell vonni.

A kormánypárti politikus keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, a tavalyi önkormányzati választáson a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP által is támogatott Matkovich Ilona december 12-én, első polgármesteri utasításában előírta, hogy az önkormányzati cégek, illetve az azzal kapcsolatban álló vállalkozások dolgozói csak az ő előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhatnak és jelentethetnek meg az önkormányzatot és társaságait érintő bírálatokat.

Manninger Péter szerint ez a rendelkezés rendkívül aggályos a sajtó-, a vélemény- és a szólásszabadság szempontjából, mivel összemossa az önkormányzat gazdasági szerepvállalását és közjogi szerepét. Az önkormányzat egyik legfontosabb küldetése ugyanis, hogy biztosítsa a szabad véleménynyilvánítást, függetlenül annak valóságtartalmától, pozitív, vagy negatív hangvételétől, illetve a megfogalmazók személyétől – mondta. A Fidesz-KDNP váci képviselője szimbolikusnak nevezte, hogy Matkovich Ilonának ez volt az első számú utasítása, holott korábban maga is 16 évig újságíróként dolgozott. Ezen tevékenysége alatt pedig szerinte biztosan nem cenzúrázta őt senki – tette hozzá.

Dr. Manninger Péter a váci „szájzár rendeletről”

Dr. Manninger Péter a váci „szájzár rendeletről”

Az alapvető jogok biztosa elé került a váci Fidesz-KDNP beadványa, amelyben a párt helyi képviselői azt kérik az ombudsmantól: vizsgálja meg Matkovich Ilona első polgármesteri utasítását. Dr. Manninger Péter képviselő indoklása szerint a Vácon csak „szájzár rendeletnek” hívott utasítás pontatlanul fogalmaz, és nem jó üzenetet hordoz.

Közzétette: Váci Mérték – 2020. január 14., kedd

Manninger Péter elmondta, nem gondolják, hogy egy polgármesternek feladata lenne a Facebook-posztok írásbeli engedélyezése, reményeik szerint pedig ezt az ombudsman is a szabadságjogokat korlátozó lépésnek ítéli majd, így korrigálhatják az erről szóló döntést.

A politikus kérdésekre válaszolva elmondta, a polgármester utasítása részleteiben is aggályos, mivel sem határidőket, sem konkrét szankciókat nem tartalmaz. Újabb kérdésre úgy fogalmazott, nagyon reméli, hogy Matkovich Ilonának nem a politikai megfélemlítés volt a célja, hanem egy „rossz gondolat” lett „rosszul megfogalmazva”.

Videó és kép: Váci Mérték Facebook oldal

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?