Gazdaság, Kosdi hírek, Videó

Megcsúszva, de épül a kosdi egészségház – interjú Kurdi Ferenc polgármesterrel

Kosdi egészségház látványterv

Pest megye 187 települése közül 60 településen épülhetett, vagy újulhatott meg a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban az egészségügyi szakrendelő az „Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” pályázatnak köszönhetően.

21 településen épült új rendelő vagy egészségház, de több kisebb, vagy nem olyan jó anyagi helyzetben lévő településen is elhúzódott a projekt megvalósítása. Információk szerint ez annak is köszönhető, hogy hosszasan elhúzódott a pályázatok elbírálása. Több település kapott haladékot a kivitelezésre az irányító hatóságtól, Kosd egy évet. Így folyamatosan változtak az építkezés befejezésének dátumai.

A „Fejlesztés alapadatai” megnevezésű dokumentumban még a  2019. augusztus 30-a szerepelt a projekt befejezési dátumaként. A második közbeszerzési pályázati kiírás (az első eredménytelenül zárult – a szerk.) „Közbeszerzési dokumentumában” már 2019. december 31-i dátum lett megjelölve, de csupán a nyár elején tudták elkezdeni a területrendezést, Kosd esetében ugyanis egy nagy tömegű épületegyüttest kellett az építkezés előtt elbontani, ami csak azután történhetett meg, miután már biztosan tudták, hogy lesz kivel felépíteni az új épületet.

Korábban az is felmerült, hogy egy megnyert pályázathoz hasonlóan visszalépnek a megvalósítástól, de nyilván nem jön minden évben szembe egy ilyen lehetőség. Az önkormányzat az építkezés megcsúszását próbálja most korrigálni, hogy mihamarabb megépülhessen az egészségház. Érdekes párhuzam lehet a szomszédos, kisebb lélekszámú Rád, ahol éppen egy két épületből álló (bár kisebb, 300 nm-es), nagy térrel ellátott egészségház végső munkálatai folynak.

Kosdon közben többen azt sem tudják, hogy mi épül a központban, aki tudja, azok közül pedig sokan a helyi újságban két évvel ezelőtt megjelent faluközpont tanulmányterv képeit vizionálják maguk elé, sajnos tévesen. Vagy éppen azt nem értik, hogy miért csúszott meg a projekt kivitelezése.

Hogy megismerjük pontosan a kosdi egészségház projektet, és megláthassák az emberek, hogy mi épül, mivel gyarapszik a falu, felkerestük kérdéseinkkel a település polgármesterét, Kurdi Ferencet.

Mi a projekt végleges költségvetése, ebből mennyit nyertek pályázaton, mekkora az önrész, esetleg egyéb rész?

A beadott pályázaton 127 millió forintot nyertünk, melyben az egészségház teljes kivitelezése benne foglaltatott. A főépület, az udvarban kialakított parkoló, valamint a háziorvos eszközei, és a fogorvosi rendelő fontosabb műszerei, például a fogorvosi szék, sterilizáló, és egyéb kézi eszközök.

A kiviteli tervek és az építési engedély megszerzése után, elkezdtük a közbeszerzést, amire olyan magas összegű ajánlatok érkeztek (240-275 millió forint közöttiek) hogy a képviselőtestület új közbeszerzés indítása mellett döntött, teljesen új szereplőkkel. A 2017-es árakkal még körülbelül 350 eFt-os négyzetméter árakkal számolt a tervező, ami akkor még a megyében megfelelő piaci árszintnek felelt meg. Azóta sajnos olyan mértékben elkezdtek az építőanyag és kivitelezési árak emelkedni, hogy nem ritka 700 eFt-os négyzetméter ár az építőiparban. Ezzel a rohamos emelkedéssel együtt járt természetesen az is, hogy a kivitelezők a rengeteg határidős munka miatt folyamatosan emelték az áraikat, arról már nem is beszélve, hogy rövid határidővel, szinte azonnal már nem igazán kötöttek szerződést sehol. Az újabb cégek felkutatásában ez nagyon komoly nehézséget jelentett, hiszen a második közbeszerzés lefutása után már csak 6 hónapos teljesítéssel számolhatott a kivitelező. Ezt pedig csak nagyon kevesen vállalták, de sikerült cégekkel egyeztetnünk, és a következő közbeszerzésbe meghívnunk őket.

Így alakult a kosdi egészségház projekt

A második közbeszerzés sikeres volt, de még mielőtt ezt elindítottuk volna, indikatív ajánlatokat kértünk be, amik szintén magasabb összegben érkeztek, mint a rendelkezésre álló keret 105 millió forintos építési keret. Így a pénzügyminisztériumban kértük, hogy a teljes megkapott 127 millió forintot szeretnénk az építésre fordítani és kértük, hogy arányosítva a legszükségesebb területeket vegyék figyelembe az elszámolásakor (háziorvos, védőnő, fogászat). Ezt szerencsénkre elfogadták. Innentől a teljes 127 millió forintos összeget az épületre tudtuk fordítani. Így született meg egy olyan négyzetméter arányos bekerülési költség, mellyel aztán további többlettámogatási kérelmet tudtunk benyújtani. Ezt jóvá is hagyták, ami további 18 millió forintos többlettámogatást jelentett a projektben. Ezzel együtt gyakorlatilag 145 millió forintos támogatási összegből, valamint a második közbeszerzés utáni, nyertes pályázó által megadott 180 millió forintos kivitelezési költség különbözetével, 35 millió forint önrésszel kötöttük meg a szerződést. Az elszámoláskor így a háziorvosi, fogászati és védőnői szolgálatokhoz, valamint a kiegészítő helyiségekhez rendelt területet kell elszámolnunk, a multifunkciós helyiségre eső kialakítási költség már az önrészt terheli.

A földszinti látványterv az első tervekhez készült, az épület végénél lévő pincerész így nem látható a képen.

Az épület helyén álló régi épület elbontása után, mielőtt a munkálatok elkezdődhettek volna, a kivitelező jelezte felénk, hogy a tervben szerepeltetett lejtés a telekben olyan magas, hogy az épületet egy kiemeléssel kell ellátni, így az épület hátsó feléhez egy pinceszintet kellett terveztetni, amire sajnos egy újabb építési engedélyt kellett kérnünk. Erre a többletköltségre a kivitelező újabb ajánlatot adott be, ami sajnos további 17 millió forinttal megemelte a kivitelezési költségeket, ami kis híján majdnem a teljes projekt befejezését jelentette. De a testület nagy része végül is úgy döntött, hogy folytassuk, amit természetesen én is szerettem volna, de nem bármi áron! Így az önrész is megemelkedett 52 millió forintra. Ezt a projekt kivitelezhetőségének érdekében a képviselő testület bevállalta, így a jelenlegi szerződésmódosítás után kivitelezési ár, 197 millió forint lett. Ez gyakorlatilag az épület kulcsrakész kivitelezéséhez rendelt ár.

Miből fedezik az önrészt?

Az önrészt az épülethez részben kölcsönből, részben önkormányzati ingatlan eladásból szeretnénk fedezni. A kölcsönre az önkormányzat még nyár elején beadta a kérelmet, 65 millió forint összegben. Amikor beadtuk az igényünket, még nem tudhattuk, hogy a kivitelezés 17 millió forinttal meg fog emelkedni, így további egy önkormányzati ingatlan eladása van folyamatban. A kölcsön egy része fedezete a négy utcára megnyert pályázatának is. Így jelenleg három önkormányzati épületet és egy építési telket vontunk be az önerő fedezésére.

Mekkora lesz az új épület? Milyen energetikai besorolású lesz várhatóan? Mit emelne ki a műszaki megvalósítással kapcsolatban? Napelemekkel vagy egyéb megújuló energiaforrással terveztek?

Az épület első elfogadott tervei nettó 300 négyzetméterrel lettek tervezve, ez most a pince miatt 390 négyzetméterre nőtt.

Az épületet egy levegő-víz hőszivattyú fogja fűteni és hűteni, felületfűtéssel. Az épület fog kapni egy nagy teljesítményű légkezelőt is, hogy a friss levegő ellátás folyamatosan pótolva legyen, és a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük az épületben a járványos időszakokban a fertőzésveszélyt. Az épületen egy hálózatra termelő 14 kW-os napelemes rendszert is terveztünk, hogy a lehető legtöbb villamos energiát meg tudjuk termelni az üzemeltetéshez, és a hőszivattyú működtetéséhez. Épület energetikai minősége (Ep/Epm) 98%.

Az épületet, egy épületfelügyeleti rendszer fogja szabályozni, mely a fontosabb szabályozásokat fogja ellátni, valamint a kialakítása lehetővé teszi a bővítését, így a későbbiekben egyéb rendszerek is összekapcsolhatóak lesznek vele.

Milyen helyiségek kapnak helyet az új épületben? A kosdi fiókgyógyszertár is beköltözik az egészségházba? Lesz-e kiadó helyiség az új épületben?

Alapvetően három szakterület, a háziorvos, a fogászat, valamint védőnői szolgálat és egy multifunkciós helyiség lett tervezve, valamint az ehhez tartozó kiegészítő helyiségek, mosdók, konyha, öltözők.

A kosdi egészségház földszinti alaprajza.

A fogászathoz szeretnénk egy röntgen helyiséget is kapcsolni, ez már a legelső tervben is szerepelt. Nem panoráma röntgen lesz, hanem egy „hagyományos”. Az általunk tervezett fogászati gép egy digitális röntgen eszköz lenne, nagyon kis teljesítménnyel, de sajnos ehhez is kell külön helyiség, sugárvédelmi terv, valamint regisztrálnunk kell majd magunkat az Országos Atomenergia Hivatalnál. Így ezen lépések még hátra vannak, de bízom benne, hogy mire elindul a rendelés, minden a helyén lesz.

Emellett a gyógyszertárat is felköltöztethetjük majd az egészségházba és ott van a multifunkciós helyiség is, így ez a két helyiség lesz külső szolgáltató által bérelt helyiség. Emellett pedig a közel 100 négyzetméteres pince részen lesz további két helyiség kialakítva.

Hány parkolóhely kerül kialakításra?

A parkolót kivettük a közbeszerzésből, valamint az orvosi eszközöket is, így azokat önerőből fogjuk tudni beszerezni. Az udvarba tervezett parkoló kialakítását a most induló négy utcánkra megnyert közbeszerzésbe fogjuk belerakni, ami összesen 7 parkolót fog tartalmazni, amiből egy mozgássérülteknek lesz kialakítva.

Felújításra kerül-e esetleg a leendő egészségház előtti útszakasz?

Az épület előtt is lesz két párhuzamos parkoló, melyet a közbeszerzés alatt álló négy utas pályázatból szeretnénk megvalósítani. Később itt egy elektromos töltőállomást is szeretnénk kialakítani. Természetesen az utca el fog készülni. Mivel eléggé megcsúsztunk időben az egészségház nehézkes indulásával, kétséges, hogy az idei évben az egészségház előtti utca el fog készülni, de az épület befejezéséig, ha a Jóisten is úgy akarja, biztosan elkészül!

Információ: A látványtervek az első tervekhez készültek, a módosításhoz nem kért az önkormányzat újabb látványterveket.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?