Közélet, Szerkesztői ajánló, Váci hírek

Három személy van Vácon karanténban – Matkovich Ilona és a Helyi Operatív Törzs intézkedései

Matkovich Ilona Helyi Operatív Törzs sajtótájékoztató

Ma délután sajtótájékoztatón ismertette Matkovich Ilona, Vác polgármestere a koronavírus járvány megfékezése érdekében meghozott intézkedéseit, amelyet a felállított Helyi Operatív Törzzsel közösen hoztak meg.

Nem a váci kórházban látják majd el a helyi esetleges koronavírusos betegeket

Matkovich Ilona kezdésként elmondta, hogy jelen információk szerint három személy van Vácon, aki karanténos megfigyelés alatt van. Megjegyezte, hogy a váci Jávorszky Ödön Kórházban nem kezelnek majd koronavírusos betegeket. A koronavírus fertőzéssel diagnosztizált betegeket majd Balassagyarmaton látják el.

A járvány helyi megelőzése érdekében több szakember is segíti majd az ötfős Helyi Operatív Törzs munkáját, akik most a következő döntéseket hozták meg:

Folyamatos a szükséges védőeszközök, fertőtlenítők beszerzése, ezek továbbítása intézményeinkbe.

Bezárnak az intézmények

A helyi sportintézmények bezárása után azonnali hatállyal bezárták a kulturális intézményeket a látogatók elől. Ennek értelmében visszavonásig nem nyit ki a városi könyvtár, a Váci Dunakanyar Színház, a Madách Imre Művelődési Központ, a levéltár, a múzeum és a váci Tourinform iroda sem.

Lezárják, figyelik a játszótereket

Március 16-tól nem lehet használni a váci közterületi játszótereket. A zárhatóakat lezárták, a többit ellenőrzik. Erre azért volt szükség, mert a fiatalok bár fegyelmezetten távol maradtak az iskolától, de több játszótéren csoportokba verbuválódtak.

Az önkormányzati és magán jellegű óvodák és bölcsődék is bezárnak

Március 17-től az önkormányzati bölcsődék és óvodák is bezárnak. Rendkívüli ügyelet formájában, maximum 5-10 fős csoportokban biztosítanak ellátást azon gyermekek számára, akik elhelyezését – a szülők írásban megindokolt kérésére – az intézményvezető engedélyezi. Az étkezést csak az intézményben benn lévők számára tudjuk biztosítani, elvitelre nem főznek. A város három óvodai hálózata egyenként egy-egy tagóvodát jelöl ki a rendkívüli ügyelet ellátására, ha kevesebb az ellátandók száma, egy óvoda marad nyitva.

A nem önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák is bezárnak, ez egyeztetésre került az intézményekkel.

A hajléktalanok maradhatnak a szállón

A hajléktalan szállók nem zárnak be, de ha valaki elhagyja az intézményt, az már nem térhet egyelőre vissza oda.

Megszűnik a személyes ügyintézés

Holnaptól az ügyintézés elektronikus, telefonos, vagy postai úton lesz biztosítva a Polgármesteri Hivatalban, a Váci Városfejlesztő Kft-nél, és a Váci Távhő Kft-nél is. Megszűnik a személyes ügyfélszolgálat!

Szűkítik a helyi buszjáratok számát

A tömegközlekedés tekintetében a kórház-rendelőintézet megközelítésére és a munkába járásra fókuszálnak, egyéb esetben, várhatóan szerdától szűkítik a helyi autóbuszjáratok számát. A sejcei járatok teljes egészében megmaradnak.

Inkább a háziorvos menjen házhoz

Az orvosi alapellátás tekintetében a fogorvosok csak súlyos esetekben, ügyeleti rendben látják el a jelentkezőket. A háziorvosokkal kapcsolatban kérik a betegeket, hogy a telefonos egyeztetést vegyék igénybe, amely eredményeként a háziorvos a panaszos otthonában igyekszik ellátni a feladatát.

Segítség az önkéntes, vagy kötelező házi karanténban tartózkodóknak!

Amennyiben másképpen nem tudják megoldani, az önkéntes, vagy kötelező házi karanténban tartózkodó váci polgároknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Városházán telefonon kérjenek segítséget étkezés biztosításával, gyógyszer kiváltással, bevásárlással kapcsolatban a 27-es körzetben a 315-534, vagy az 513-439-es telefonszámon.

Matkovich Ilona kérése

A polgármester asszony legvégül arra kérte a váciakat, hogy tartsák be az ajánlott egészségügyi jótanácsokat, kerüljék a tömeget, a gyermekek is lehetőleg otthon legyenek, és kerüljék a pánikot.

Majd felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a jelenlegi adatok alapján a koronavírus fenyegetettséggel egy ideig együtt kell élni, és ha szükséges, olyan intézkedéseket is meghoznak, amelyek nem mindenki számára lesznek kellemesek. De minden döntésük arról szól, hogy a lehető legjobban visszaszorítsák a városban a járvány megjelenését, terjedését.

Főkép: Vác Város Önkormányzata Facebook oldal

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?