Egészség, Közélet

Dr. Csókay András főorvos: A szív legmélyén lévő félelem roncsolja a keringési és az immunrendszert

Dr. Csókay András idegsebész főorvos

Hirdetés

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is – mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

Fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket

Csókay András arról beszélt: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és “minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”. Ugyanakkor a “szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.

Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy “a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket”, a “lelkünk legmélyén”, ahová csak az ember maga és Isten lát. Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság – mondta.

ÉRDEKELHET:  Vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától

Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a “valós, félelemmentes énhez” mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

3 magyar tudós gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is:

  • Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát
  • Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében
  • Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását

Személyes megtapasztalások a lélekről – Csókay András előadása a 2015-ös Lélek Fesztiválon

Hirdetés

Hirdetés

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?