Közélet, Tahitótfalu

Bibó István ’56-os államminiszter lánya tartott történelemórát Tahitótfaluban

Rendhagyó történelemórát tartottak Tahitótfaluban. A Pollack Mihály Általános Iskola diákjai az ’56 gyerekszemmel című film megtekintése után Bibó István ’56-os államminiszter lányával Tegzesné Bibó Borbálával és unokájával Ragó Sárával beszélgettek.

Bibó István a 20. század legnagyobb magyar demokrata gondolkodója

Bibó István nemzetközileg kimagasló, hazai viszonylatban pedig a 20. században a legnagyobb demokrata politikai gondolkodó, 1956-ban a Harmadik Nagy Imre-kormány – a szovjet megszállás után helyén kitartó, s a megszállás ellen tiltakozó – államminisztere.

Bibó István családjával
Bibó István családjával 1953 tavaszán. Karjában Bibó Boriska, mellette felesége, Bibó Istvánné (Ravasz Boriska).

1957. május 23-án Göncz Árpáddal együtt tartóztatták le. Perük után 1958. augusztus 2-án életfogytiglani börtönre ítélték. Állítólag személyesen Dzsaváharlál Nehru indiai miniszterelnök közbenjárására álltak el a halálbüntetéstől. Az 1963. évi amnesztiával március 27-én szabadult. Ezt követően nem taníthatott és nem publikálhatott, a munkahelyén úgy állapították meg a fizetését, hogy ne alázzák meg, de nem is nagyon emelték a nyugdíjazásig. 1963. május 23-tól a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárában tevékenykedett, ahol először kezdőként fizikai munkát végzett a pincében, a duplumraktár-rendezését bízták rá.

ÉRDEKELHET:  Tanyán élő családok találkozója Tahitótfaluban

1971 novemberétől, nyugdíjas éveiben fordított, munkáit rendezte, kisebb műveket publikált. Londonban jelent meg 1976-ban A nemzetközi államközösség bénultsága és annak orvosságai című tanulmánya angol nyelven.

1979. május 10-én hunyt el Budapesten. Temetése volt a demokratikus ellenzék első nyílt fellépése, ekkor Kenedi János és Illyés Gyula mondott beszédet. Sírhelye az Óbudai temetőben található.

Rendhagyó történelemóra a Pollack Mihály Általános Iskolában

Videó: Danubia Televízió

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?