Közélet, Vácrátóti hírek

Rétvári Bence a vácrátóti szüreti mulatságon: az erős helyi közösségek formálják a nemzeti közösséget

Vácrátóti szüreti mulatság 2019

Önmagunkat, a nemzeti karaktert kell megerősíteni, ez sokkal jobb irány, mint a nyugati minták másolása – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Vácrátóton, a szüreti mulatság és veterenjármű-találkozó megnyitóján.

Nem a nyugati példákat kell egy az egyben lemásolni

Rétvári Bence Vácrátóti szüreti mulatság 2019
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is részt vett a vácrátóti szüreti mulatságon.

A politikus, a település országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy sokan, akik liberális gondolkodásúak, a haladást tévesen összekeverik a másolással és úgy vélik, az jelenti egy ország számára az előrelépést, ha a tőlünk nyugatra lévő példákat egy az egyben lemásoljuk.

“Mi pedig úgy gondoljuk, hogy ez állandó lemaradást fog jelenteni, hiszen a másoló az eredetihez képest mindig lemaradásban van” – fogalmazott.

Mint mondta, a nemzeti karakter erősítését szolgálják a vácrátóti szüreti mulatsághoz hasonló közösségépítő rendezvények, mert az erős helyi közösségek formálják a nemzeti közösséget. Szintén ezt a célt szolgálják azok a tematikus kulturális pályázatok is, amelyek az év elején a társasági adókedvezmény (tao) rendszerét váltották fel. Az új rendszer sikeres, több pályázat esetében is meg kellett emelni a keretösszeget a nagy érdeklődés miatt – tette hozzá

Sikeresek a kulturális pályázatok

Rétvári Bence ezek közül kiemelte a családbarát előadóművészeti pályázatot, amellyel a családoknak színházi élményt nyújtó programokat támogatnak. Mint mondta, ez a program olyan népszerű volt, hogy az eredeti négyszeresére kellett emelniük a keretösszeget. Az államtitkár beszélt még A történelem dicső pillanatai című pályázatról is, ahol szintén az eredeti összeg kétharmadával emelték meg a keretet. Hangsúlyozta: ez a pályázat a magyar történelem legdicsőbb pillanatait feldolgozó művészeti programokat támogatja és azért fontos, mert ahhoz, hogy a jövőnket sikeresen tudjuk tervezni, mindeninek ismernie kell múltunkat, nemzeti identitásunkat.

ÉRDEKELHET:  Különleges növény virágzik a vácrátóti arborétumban

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Vácrátót “szépen épül, gyarapodik”, az elmúlt években különböző pályázatokon mintegy 219 millió forintot nyert. Egyebek mellett új aszfaltozott utak épültek és megújult a fogorvosi rendelő is.

Fontos, hogy a vácrátóti hagyományokat megmutassák

Spiegelhalter László Vácrátót polgármestere Vácrátóti szüreti mulatság 2019
Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere párjával, egy nemzeti zászlóval ellátott hintón a szüreti felvonuláson.

Spiegelhalter László, a település polgármestere a 27. alkalommal megrendezett szüreti mulatságról és veteránjármű-találkozóról elmondta: fontos, hogy a vácrátóti hagyományokat megmutassák a településre érkezőknek és ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy a helyben élő közösséget erősítse.

A Vácrátótra látogatók szombaton mintegy 70 régi eszközt tekinthetnek meg, emellett szórakoztató programokon vehetnek részt. A gépbemutató mellett számos hagyományos szüreti programmal – főzőversennyel, kézműves- és kirakodóvásárral, játszóházzal és szalmabálás ugrálóval – várják a látogatókat. A színpadon a vácrátótiak mellett más települések hagyományőrzői is bemutatkoznak.

Felvonulás, vándorkiállítás és bál

A Pest Megyei Értéktár vándorkiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A látványos szüreti felvonulás 13 órakor kezdődött, a helyi hagyományőrzők díszes népviseletben, lovas kocsikkal vonultak végig a falu több kilométer hosszú főutcáján.

Vácrátóti szüreti felvonulás 2019
Betyár csikóháton.

Az ingyenes programok sorát bál zárta a művelődési házban.

Fotók: Vácrátót Önkormányzat

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?