Közélet, Szentendre

Idén is több százan vettek részt a Nagy Szentendrei Számháborúban

Már harmadik alkalommal rendeztek számháborút Szentendre belvárosában. A gyermekek és felnőttek a játék mellett hasznos információkat tudhattak meg a város történelmével kapcsolatban, központba állítva a település katolikus vértanúját, Kucsera Ferencet.

Ennek szellemében a Szentendre Barátai Egyesület által szervezett játék idén beépült a Kucsera Ferenc emlékév programsorozatába, amely azt a célt szolgálja, hogy Szentendre hőse a köztudat és az élő emlékezet szerves részévé válhasson.

III. Nagy Szentendrei Számháború 2019
A kék csapat lesben áll a templomdombon a III. Nagy Szentendrei Számháború játékban.

Kucsera Ferenc szentendrei káplán volt, amikor 1919 júniusában a helyiek fellázadtak a kommunista terror ellen. A lázadást a templomdombi Keresztelő Szent János templom harangjának gongatása indította el. Kucsera Ferencet letartóztatták, mondván neki tudnia kell káplánként, hogy ki harangozott. Kucsera a vallatások alkalmával nem adta ki a 8 gyermekes családapát, így halálra ítélték, majd a Duna-parton 1919. június 25-én kivégezték.

ÉRDEKELHET:  Dunakeszin és Sóskúton talált fertőző kevésvérűség miatt megelőző intézkedésekre kéri a lótartókat a Nébih

A III. Nagy Szentendrei Számháborút 2019-ben a kék csapat nyerte 655 ponttal. A sárga csapat lett a második 322 ponttal, míg a harmadik helyet a zöld csapat szerezte meg 301 pontjukkal.

Fotók: Szentendre.hu

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?