Közélet, Természet, Vácrátót

Díjátadóval ünnepelt a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége Vácrátóton

Két újonnan alapított díj átadásával és a magyar botanikus kertekről szóló jubileumi kiadvány bemutatójával ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) szerdán Vácrátóton.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ünnepi közgyűlésen adták át először a Semper Vireo és a Pro Hortis díjakat, amelyeket a jubileum alkalmából alapítottak azzal a céllal, hogy elismerjék a magyar arborétumok és botanikus kertek érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységet. A szövetség Semper Vireo nagydíját Debreczy Zsolt, Tálas László, Tihanyi György és Tóth Imre érdemelte ki (lásd a főképen). A Pro Hortis szakmai díjat Fráter Erzsébet és Sütöriné Diószegi Magdolna vehette át.

A szerdai eseményen bemutatták azt a jubileumi kiadványt is, amely száz oldalon 45 hazai botanikus kertet és arborétumot ismertet meg a nagyközönséggel. A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

ÉRDEKELHETI:  Szombaton már a VI. Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Mint a közleményben felidézik, a 2017-es jubileumi esztendő fontos eseménye volt a Botanikus kertek a társadalom és a közjó szolgálatában című, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett nemzetközi szakmai konferencia október elején, valamint az Európai Botanikus Kerti Konzorcium (European Botanic Gardens Consortium) félévi értekezlete.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége a vácrátóti ünnepi közgyűlésen adta át először a Semper Vireo és a Pro Hortis díjakat.

A két egymást követő szakmai összejövetelen mintegy száz szakember vett részt 24 országból.

Magyarországon csaknem félszáz olyan botanikus kert és arborétum működik, amely tagja az 1992-ben életre hívott Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének. A gyűjteményes kertekben a hazai védett edényes növényfajok 70 százaléka megtalálható. A magyarországi arborétumokat és botanikus kerteket évente több mint kétmillió látogató keresi fel.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?