Esztergom, Közélet

Átadták az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium óvodájának új játszóudvarát

Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium óvodája

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ádotta meg az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tagintézményi óvodájának új játszóudvarát a mai napon – számol be az MTI.

Az iskola hivatalos honlapja szerint az intézmény 1989-ben vált ki a Dobó Katalin Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolából. A jórészt korábban itt dolgozó tanárok és szakoktatók munkájának köszönhetően az új intézmény Sipos Imre igazgató és Popovics Györgyné igazgatóhelyettes vezetésével nemcsak az addigi kereteket tudta fenntartani, de a létszám növelésére és az oktatás fejlesztésére is sor került. A hagyományos szakközépiskolai képzést 1991/92. tanévtől kísérleti képzés, majd az 1993/94. tanévtől a világbanki programon alapuló oktatás váltotta fel.

Az induló képzés elsődlegesen egészségügyi szakemberek képzését biztosít humán oktatás mellett, 1995-tól környezetvédelmi szakképzést is folytattunk. Az iskola 1991-ben vette fel Árpád-házi Szent Erzsébet nevét és ekkor kezdett el működni az iskola mellett a Szatmári Irgalmas Nővérek által fenntartott kollégium. Mind a névváltozás, mind a kollégiummal való együttműködés jelentette, hogy az intézmény igyekezett megőrizni az 1948-ig két évtizeden keresztül ebben az épületben működő Boldog Margit Gimnázium hagyományait is.

2000-ben a rend tárgyalásokat kezdett Komárom-Esztergom Megyei önkormányzattal az iskola átadásáról. A megállapodás eredményeként 2001 szeptember 1-vel kezdte meg működését az egyházi fenntartású Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola. A fenntartóváltás több kolléga számára nem volt vállalható, a nevelőtestület és a technikai dolgozók harmada elhagyta az intézményt. Az első éveket a régi és az új kettőssége jellemezte. A kimenő, még önkormányzati beiskolázású osztályok etikát tanultak, a lelki nevelésben nem vettek részt; az újonnan beiskolázott évfolyamokkal megkezdték ezt a feladatot: a hittanoktatást, az osztálymisék, lelkigyakorlatok szervezését.

ÉRDEKELHETI:  Idén is vár mindenkit a mesebeli Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Ez a kettősség a 2003/04-es tanév végéig tartott, ekkor ballagtak el az utolsó önkormányzati beiskolázású osztályok.
A rend és az iskola nevelőtestülete a fenntartóváltás pillanatától dolgozott a képzési kínálat további bővítésén. Az Irgalmas nővérek a háború előtt óvodát, elemi és polgári leányiskolát, tanítóképzőt, leánygimnáziumot tartottak fenn, növendékeik létszáma megközelítette az 1100-at – írják az intézmény honlapján.

Az 1929-ben megépített iskolaépület a nővérek komoly anyagi áldozata és munkája eredményeképpen épült meg, így nem véletlen, hogy az akkor tartományfőnöknő Zalán Katalin M. Luciána nővér az épület visszaigénylését és oktatási feladatokkal való megtöltését tartotta céljának. A nevelőtestület a bővülésben a régóta indítani kívánt gimnáziumi képzésre látott lehetőséget. A bővülés a 2002 szeptember 1-én indítandó 4 osztályos leánygimnáziummal kezdődött, amit rövidesen nyelvi előkészítő évfolyam, kommunikációs szakközépiskolai csoport, 8 osztályos gimnáziumi, óvodai és általános iskola követett.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?