Dunakeszi hírek, Közélet

Kivizsgálja a hatóság, hogy veszélyben van-e Dunakeszi-Alsón a Gyurgyalagok élőhelye

Gyurgyalagok Dunakeszi-Alsón

Király Péter állatorvos, a Rex Alapítvány alapítója a Dunakeszi alsó – Szabadságliget Facebook oldalon tette közzé, hogy az egykori TSZ udvarán jövő héten egy első világháborús filmet forgatnak itt, amihez lövészárkot illetve pirotechnikai eszközöket telepít egy filmes stáb. A poszt szerint ez a terület a kiemelt védettséggel, és egyedenként 100 000 forintos eszmei értékkel bíró gyurgyalagok élőhelye. Az állatorvos a munkálatok kezdetekor épp arra járt, és az építésvezetőnek személyesen mutatta meg a területen található, löszfalakba épített, több tucat gyurgyalagfészket. Ő ígéretet tett arra, hogy a területet 20 méteres körzetben elkerülik. Másnapra egy munkagép mégis a föld alá gyűrte a fészkelőhely egy részét. „Az emberi nemtörődömség miatt hontalanná vált madarak kétségbeesetten keresik élve eltemetett fiókáikat. Azt gondolom, ezt nem tűrhetjük tétlenül” – írta Király Péter.

Az állatorvos szerint a filmfelvétel során tervezett hadművelet hang és fényeffektusai, valamint a területen átgázoló tankok által okozott természetkárosítás nagy valószínűséggel a még életben maradt madarakat is elűzik a környékről.
A napokban a területen többször kint járt egy természetvédelmi szakember, aki hivatalból nem tudott gyors és hatékony segítséget ígérni. A levél írója Benkő Tamás képviselő úrhoz fordult, a Rex Alapítvány nevében rendőrségi feljelentést tesz, és a Dunakeszi alsón lakó polgárokat kéri közös fellépésre a már elkövetett és még tervezett barbár természetkárosítással szemben.

Dunakeszi hivatalos honlapján megjelent bejegyzés szerint a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal mezőőre azonnal a helyszínre sietett és tájékoztatta az ügyben illetékes hatóságot, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) alatt, azaz nem bejegyzett, védelem alatt álló költőhely. Ráadásul magánterület lévén (melyet a tulajdonos cég bocsátott a filmes stáb rendelkezésére) sem az Önkormányzat, sem a hatóság képviselői nem szabhatnak ki helyszíni bírságot és nem kezdeményezhetnek kutatást. Ennek ellenére az Önkormányzat kezdeményezte egy eljárás indítását, valamint kikérte a DINPI által készített jegyzőkönyvet, mely rögzíti a helyszínre látogatott szakértő véleményét az érintett ingatlanról.

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?