Göd, Hírek, Szerkesztői ajánló

Egy döbbenetes jelentés miatt felmentették a gödi Topház Speciális Otthon vezetőjét

Topház Speciális Otthon

A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nemzetközi szervezet megvizsgálta a gödi Topház Speciális Otthont, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában áll, és vizsgálatában egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy az intézmény tökéletes terepet ad a visszaéléseknek, bántalmazásnak, az elhanyagolásnak – számolt be a jelentésről a Kettős Mérce blog.

Horrorfilmbe illő képek a gödi Topház Speciális Otthonban

A portál szerint a gödi speciális otthonban készült képeket nem lehet remegés nélkül végignézni. Mint fogalmaznak:

“Ágyhoz kötözött, mozgásukban korlátozott, sovány, testükön bántalmazás nyomait viselő fiatalok, idősek, nők, férfiak képei sorjáznak, kíméletlenül.”

A jelentés szerint amellett, hogy az otthonban embertelen körülmények uralkodnak, sem a lakók biztonsága, sem élelmezése, de egészségügyi helyzetük, oktatásuk, és a fiatalok fejlesztése sincs megfelelően megoldva.

 Topház Speciális Otthon - Göd
Fotó: Mental Disability Advocacy Centre

Rendkívüli vizsgálatot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága ma kiadott közleménye szerint megdöbbentőek és elfogadhatatlanok a gödi speciális otthonban történtek. Ezért rendkívüli vizsgálatot indított a kormány a gödi Topház Speciális Otthonban -közölték az MTI-vel. A Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Center (MDAC) szerdán közzétett jelentése szerint a 220 fogyatékossággal élő embert ellátó bentlakásos intézményben tett áprilisi látogatásukkor rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, továbbá alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

Azonnal felfüggesztette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az intézmény igazgatóját

Az államtitkárság közleményében azt írták: a kormány elfogadhatatlannak tartja az intézményben történteket, a minisztérium rendkívüli vizsgálatot indított. Fenntartóként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, és elrendelte új vezető ideiglenes kinevezését. Emlékeztettek: a kormány célja, hogy megszüntesse a nagy intézményeket, és az ott lakó fogyatékos és pszichiátriai betegeket családiasabb környezetben, kisebb létszámú otthonokban helyezze el. A kiváltási program keretében a gödi Topház Speciális Otthont is bezárják a közeljövőben – hangsúlyozták.

Hozzátették: a kormány az év elején döntött arról, hogy öt évvel lerövidíti, azaz felgyorsítja a kiváltási folyamatot, nagyobb hangsúlyt kap a helybeli közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a foglalkoztathatóság biztosítása. A kiváltási program első körében mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, a célra a kormány 21,8 milliárd forintot fordít.

Fotó: Mental Disability Advocacy Centre

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?