Fót, Galéria, Közélet

Balog Zoltán: mély érzelmeket kiváltó film lesz az Örök tél

Nagyon mély érzelmeket kiváltó film lesz az Örök tél – vélekedett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Fóton, ahol megtekintette az egykori szovjet kényszermunkatáborban játszódó film forgatását.

Mint emlékeztetett, a Gulág-emlékévet azért hirdették meg, mert ez a 20. század nagy magyar és európai tragédiáinak a legelfelejtettebb, “legelnyomottabb vagy a leginkább takargatott” része.

“Amikor kitört állítólag a béke, amikor állítólag fölszabadultunk, akkor több százezer magyart, svábot, zsidót, cigány embert elvittek kényszermunkára a nagy Szovjetunióba”

– fogalmazott Balog Zoltán, aki fontosnak nevezte, hogy a jövő generáció ezt a tragédiát továbbvigye a 21. században, mert ez is a történelmünk része, fontos, hogy ebből is tanuljunk.

Balog Zoltán - Örök tél forgatás Mafil fóti stúdió
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Gulág Emlékbizottság elnöke (k), Csányi Sándor és Gera Marina főszereplők Szász Attila rendező Örök tél című filmje forgatásának szünetében a Mafilm fóti bázisán. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Balog Zoltán szerint a magyar film hagyományai köteleznek minket arra, hogy bemutassuk mindazt, ami a történelemben elbeszélhető. “Nagy vágyunk volt, hogy legyen egy autentikus film, ami bemutatja a korszakot” – fogalmazott. Hozzátette: izgalmas volt beszélgetni a szereplőkkel arról, hogy lelkileg hogyan készültek “erre az egész megmérettetésre”, hogyan tudtak visszakerülni a 21. századi jólétből és szabadságból a kényszermunkatábor világába.

“Biztos vagyok abban, hogy egy nagyon mély érzelmeket kiváltó film fog készülni” – mondta az MTI-nek Balog Zoltán, miután Szász Attila rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Lajos Tamás producer társaságában bejárta a fóti forgatási helyszínt és több színésszel is beszélgetett.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával készülő Örök tél története 1944-ben kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. A férjét a frontról hazaváró Irén (Gera Marina) abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak.

ÉRDEKELHET:  Maszkviselési kötelezettség a Dunakanyar érintett településein
Gera Marina az Örök tél forgatásán
Gera Marina színésznő, az egyik főszereplő Szász Attila rendező Örök tél című filmje forgatásának szünetében.

Azonban a megszállók marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják a nőket, ahol a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja, hogyan lehet túlélni a poklot, miközben kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

Csányi Sándor, Gera Marina és Szász Attila - Örök tél forgatás
Csányi Sándor (b), Gera Marina főszereplők és Szász Attila rendező (j) az Örök tél című filmje forgatásának szünetében Fóton.

Lajos Tamás producer az MTI-nek elmondta, hogy a fóti barakktábor mellett forgattak már a szentendrei Skanzenben, Szlovákiában a hegyek között és Lovasberényben, emellett lesz még egy bányahelyszín is. A forgatás a tervek szerint április közepén fejeződik be, az Örök telet a közmédia két, 50 perces részben mutatja majd be.

Szász Attila rendező korábban elmondta, hogy nem tablószerűen szeretnék megmutatni a korabeli eseményeket, hanem személyes történetet mesélnek el egy családjától elragadt nőről. Kiemelte azt is, hogy színészközpontú filmet terveznek.

Szász Attila - Örök tél rendező
Szász Attila rendező (k) Örök tél című filmje forgatásán, előtérben Farkas Franciska színésznő.

Köbli Norbert forgatókönyvíró a forgatás előtt felidézte, hogy a második világháború végén Sztálin parancsára kollektív büntetésként százezreket hurcoltak el ártatlanul a vesztes Magyarországról a győztes Szovjetunióba. Az elhurcoltak, többségükben svábok hosszú éveket töltöttek idegen földön, embertelen körülmények között a GUPVI kényszermunkatáboraiban. Amikor a negyvenes évek végén hazatérhettek, elhurcolásukról, a málenkij robotról a hatalom parancsára soha, sehol, senkinek nem beszélhettek.

A több női sorsot is felvillantó filmben szerepel Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska és Kurta Niké is.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?