Kultúra, Szentendrei hírek

A Holt-tengeren túl címmel Dan Reisinger alkotásai Szentendrén

Dan Reisinger világhírű izraeli tervezőgrafikus, festő és szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás A Holt-tengeren túl címmel pénteken a szentendrei MANK Galériában.

Szepes Hédi, a kiállítás kurátora elmondta: Dan Reisinger alkotásaival először 2005-ben az Iparművészeti Múzeumban találkozhatott a hazai közönség, 2011-ben Post(ers) címmel életművéből nyílt válogatás a Magyar Zsidó Múzeumban. Felidézte: az Izraelben élő, magyar származású művész 1934-ben született a Szerbia területén lévő Magyarkanizsán. Családja nagy részét elvesztette a holokauszt idején. 1949-ben emigrált Izraelbe, és a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián festészetet, szobrászatot és plakáttervezést tanult, majd Brüsszelben és Londonban képezte magát tovább.

Első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás díjnyertes plakátjával aratta. 1966-ban véglegesen Izraelben telepedett le, ahol az izraeli formatervezés és tervezőgrafika meghatározó újítója lett. A világhírű grafikus, festő, szobrász, dizájner munkáival a világ számos pontján találkozhatott a közönség, nevéhez plakátok, grafikai tervek, naptárak, csomagolástervek és logók fűződnek. Legismertebb munkái az El Al izraeli légitársaság és az izraeli Teva gyógyszergyár logója, illetve csomagolási terve vagy a Jad Vasem, a holokauszt áldozatainak emlékére létrehozott múzeum falát díszítő 50 méter hosszú alumíniumrelief.

Dan Reisinger Szentendrén
Dan Reisinger világhírű izraeli tervezőgrafikus, festő és szobrászművész.

A művészettörténész kiemelte: eddigi pályájának korszakai mintha ugyanazon kérdésre próbálnának más-más „hangfestésben” válaszolni. Azt kutatja, milyen művészi stratégiákkal lehet a múló időt torpanásra bírni, keresi a pillanat rögzíthetőségét, a múlás folyamatában az időtlenséget. A szentendrei kiállítás anyagának alapját a Holt-tenger témájára született számozott printek variációi alkotják: lírai hangvételű pasztell tájképek, képi reflexiók, valamint megtekinthetők a munkaszolgálatosok budapesti emlékművéhez készült nyomatai is. Az alkotást április 17-én avatták fel a budapesti Teleki téren.

A tárlat május 20-ig látható Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. galériájában. Dan Reisinger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára, tagja a Magyar Plakát Társaságnak, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

Fotó: MANK

Előző tartalomKövetkező tartalom

Önnek mi a véleménye?